Той е в местността Трите кладенци“Модерен нов заслон ще бъде открит на Витоша

...
Той е в местността Трите кладенци“Модерен нов заслон ще бъде открит на Витоша
Коментари Харесай

Откриват модерен нов заслон на Витоша

Той е в местността „ Трите кладенци “

Модерен нов заслон ще бъде открит на Витоша в неделя. Той се намира в местността „ Трите кладенци “ сред хижа „ Кумата “ и Черни връх, на към 1900 м надморска височина.

Това е първият нов подслон на Витоша от 50 години насам. Откриването му ще съвпадне с множеството събития, свързани с отбелязването на 123 години от началото на проведеното туристическо придвижване у нас.

Новият подслон ще се назовава „ Заслон 2050 “ или „ Заслон на бъдещето “ поради модерната си визия, сподели Искра Чернева от Българския туристически съюз, представена от Дарик радио.

„ Има интернет връзка с Планинската избавителна работа, с цел да може да се помогне на хора в потребност. Снабден е с доста съвременна фотоволтаична система. Материалите, от които е изработен, кореспондират със самолетната промишленост. Те са леки, само че доста устойчиви на външни фактори. Пространството на заслона е огромно и в него могат да се настанят 16 души “, изясни Чернева.
 
Денят на туризма ще бъде маркиран в събота вечер с празник пред хижа „ Алеко ”. Кулминацията на събитията ще е в неделя, когато два лъча с туристи ще тръгнат на поход до Черни връх, едните – в 09:00 ч. от хижа „ Алеко “, а другите - в 07:00 ч. – от хижа „ Кумата “.

В неделя заран започва и планинският маратон от Билетния център на НДК, а в 10:00 ч. стартира велосипеден поход от хижа „ Алеко “.

Част от програмата е и така наречен „ Библиотека в планината “. Тя ще бъде на поляната пред хижа „ Алеко “ в неделя и се провежда от Столичната библиотека. Тази година акцентът е документална фотоизложба, представяща началото на туристическото придвижване у нас и пътеписи на непознати пътешественици, сподели шефът на Столичната библиотека Юлия Цинзова.

„ На Витоша към този момент има пет къщички с книги, от които всеки екскурзиант, може да си вземе, а от неделя ще има и още една – при новия подслон ”, заяви Цинзова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР